Як уникнути синдрому професійного вигорання?



З кожним з нас хоч раз так траплялося: начебто нічого кардинально не змінилося, а робота викликає незрозумілу нудьгу і безсилля. Щоранку перед роботою відчувається напруга, здається, що начальство не цінує, а зустрічі з колегами вже не здаються такими цікавими. Все це симптоми синдрому професійного вигорання.


У кожного з нас свої цілі займатися тією чи іншою діяльністю — більшість, звичайно, заробляє гроші, деякі — заради задоволення, а треті — для пізнання чогось нового. Є й такі, які роботою рятуються від нудьги, або отримують певне положення в суспільстві.


Якщо розглянути наше життя більш детально, то стане видно, що всі ми перебуваємо в замкненому колі. Працюємо, щоб гідно жити, а от пожити на зароблені кошти і немає коли, так як треба працювати, щоб гідно заробляти. З цієї причини багато хто з нас часто вколюють не на одній роботі.


Рано чи пізно настає момент, коли бажання працювати пропадає, а значимість власної праці стає несуттєвою, та й фізично відчуваєш себе виснаженим від проблем, що навалилися. Все це і є професійне вигорянні.


Сучасні психологи вважають синдром професійного вигорання одним з найнебезпечніших професійних захворювань. Найбільше йому схильні люди, які за родом діяльності змушені спілкуватися з іншими людьми. Це педагоги, лікарі, менеджери, працівники соціальної сфери, журналісти, продавці і навіть самі психологи.

Що є причиною професійного вигорання?



Деякі плутають синдром професійного вигорання з хронічною втомою. Але при втомі можна добре виспатися, взяти відпустку або пропити вітаміни. А ось синдром професійного вигорання так просто не пройде.


Основними причинами професійного вигорання є:



напружений робочий графік і робота по вихідних,

психологічна напруга на робочому місці,

необхідність постійних емоційних контактів з іншими людьми,

регулярні стресові ситуації на роботі.

Психологи стверджують, що більше інших професійному вигоранню схильні люди, які:



займаються нелюбою справою,

відчувають внутрішні протиріччя, пов'язані з роботою,

відчувають жорстку конкуренцію в колективі і постійно змушені доводити свою спроможність.

Як попередити професійне вигоряння?



1. Треба більше прислухатися до себе, щоб вчасно помітити симптоми емоційного вигорання (дратівливість, образливість, туга, депресія).

2. З любов'ю ставитися до себе, іноді балувати себе, намагатися подобатися собі, не забувати про необхідність відпочинку.

3. Роботу краще вибирати у відповідності зі своїми здібностями, складом характеру і можливостями. Тільки так можна добитися успіху і вірити в свої сили.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу