Пандемія: як подолати страх і впоратися з депресією

Фахівці ВООЗ розробили рекомендації про те, як подбати про своє психічне здоров'я і допомогти близьким.

Проявляйте солідарність!
Перш за все фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я закликають кожного проявляти людяність: коронавірус не є хворобою, властивою якійсь окремій національності або расі; хворі нічого поганого вам не зробили - вони заслуговують тільки на підтримку і співчуття. Експерти також просять «не навішувати ярлики», називаючи тих, що заразилися, наприклад, «жертвами коронавірусу».
Психологи також закликають «не зациклюватися» на ситуації загалом, що, звичайно, непросто в умовах кризи такого масштабу. І все ж, зведіть до мінімуму переглядання новин, які викликають у вас почуття тривоги, і користуйтеся тільки перевіреними джерелами. Наприклад, спробуйте підключатися до перевіреного сайту два рази на день у встановлений час, щоб перебувати в курсі подій, але не піддавати себе цілодобовому «засміченню» інформацією. Намагайтеся триматися подалі від чуток і довіряти лише фактам - це допоможе подолати почуття страху.
У ВООЗ також закликають людей піклуватися один про одного. Наприклад, зателефонуйте сусідові чи сусідці, якщо ви знаєте, що вона живе одна і відноситься до вразливої групи населення. Такі нескладні прояви розуміння об'єднують людей, допомагають відчути підтримку і налаштовують на позитивний лад. Світ облетіли кадри, як жителі багатоквартирних будинків в Італії вийшли на балкони, щоб разом заспівати пісню. Музика взагалі допомагає, а ще можна ділитися позитивними історіями про тих, хто видужав - адже таких дуже багато, і вони в більшості випадків готові допомагати іншим.

Медики знаходяться в постійному стресі
Ми всі повинні цінувати роботу медперсоналу в ці дні: як би це не звучало пафосно, ці люди знаходяться на передовій і щодня здійснюють подвиг. Коли починається наплив хворих, як це було в Китаї і відбувається сьогодні в Італії, медпрацівникам доводиться працювати в кілька змін, багато з них навіть ночують на роботі, не йдуть додому, щоб не заражати родичів. Фотографія однієї з медсестер, що заснула прямо в масці і медичному ковпаку, поклавши голову на стіл, стала символом героїзму італійських медиків.
У ВООЗ відзначають, що багато лікарів та інших медпрацівників відчувають зараз сильний стрес, деяким в таких випадках здається, що вони безсилі і не справляються з покладеними на них обов'язками, а це ще більше посилює стрес. Психологи відзначають, що це нормально в умовах, що склалися, але нагадують, що турбота про психологічний стан медиків не менш важлива, ніж захист їх фізичного здоров'я.
У ВООЗ рекомендують медикам, а також всім іншим, за можливості висипатися, їсти здорову їжу, робити фізичні вправи, спілкуватися з друзями та родичами і не вдаватися до таких руйнівних методів боротьби з депресією, як алкоголь і сигарети.
Сумно, але факт: деякі медики в ці дні і самі зіштовхуються зі стигматизацією. Деякі люди цураються їх, побоюючись зараження. Нам всім варто у цей час зберігати дистанцію при зустрічах і утримуватися від рукостискань, але це не означає, що ми повинні відмовитися від спілкування і слів підтримки. Це можна зробити по телефону, по відеозв'язку або відправивши текстове повідомлення. Не замикайтесь в собі, залишайтеся
на зв'язку, рекомендують психологи.

Як допомогти дітям і літнім людям?
Діти відчувають страх, коли закриваються школи і їм не можна зустрічатися з друзями. Наше завдання - допомогти їм висловити свої емоції. Кожна дитина потребує індивідуального підходу, але фахівці згодні з тим, що багатьом допомагають ігри, малювання та інші заняття творчістю. Діти відчувають велике полегшення, коли у них є можливість поділитися своїми переживаннями в доброзичливій атмосфері.
Експерти рекомендують проводити з дітьми більше часу, а якщо батьки і близькі змушені через певні обставини передоручити турботу про дітей іншим, необхідно забезпечити регулярне спілкування з рідними не менше двох разів на день, по можливості з використанням каналів звукового або ще краще - відеозв'язку.
Бажано підтримувати звичний режим дня або встановити новий з урахуванням теперішніх умов. Головне - це регулярність і передбачуваність. Фахівці пропонують відкрито обговорювати з дитиною поточні новини про поширення інфекції, роз'яснюючи інформацію з урахуванням вікових особливостей. І врахуйте, багато дітей пильно спостерігають за реакцією дорослих на кризу! Якщо ви занадто схвильовані, дитині передасться ваше хвилювання. «У літаку перед зльотом, коли проводять інструктаж щодо правил безпеки, говорять про кисневі маски, які спочатку треба надіти на себе, а потім вже на дитину, - зазначає в інтерв'ю Службі новин ООН фахівець ВООЗ Олег Стороженко. - В першу чергу ви самі повинні бути здорові, щоб забезпечити безпеку інших ». Це правило стосується і психічного здоров'я.
Не менш особливого ставлення потребують і літні люди, особливо ті, хто страждає когнітивними розладами, деменцією. Порушення звичайного графіку, ізоляція і карантин можуть підвищити рівень стресу і викликати дратівливість та відчуття тривоги. Фахівці рекомендують розповідати людям похилого про те, що відбувається і про засоби захисту від інфекції. У разі необхідності слід знову і знову повторювати ці факти в доступній формі, виявляючи при цьому терпіння і повагу.
І останнє: якщо ви приймаєте ліки на постійній основі, в тому числі пов'язані з психічним здоров'ям, подбайте про те, щоб у вас був необхідний запас медикаментів, як мінімум на два тижні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу